Openingsceremonies – van 4 ringen tot gebraden duiven

1936 – Berlijn, Duitsland

De Zomerspelen van 1936 worden ook wel de Spelen van de nazi’s genoemd. In dat jaar werd voor het eerst een fakkeltocht gehouden tijdens de openingsceremonie en die traditie bestaat nog steeds. Tijdens de ceremonie werden 25.000 vredesduiven bevrijd terwijl er kanonschoten werden gelost. De duiven schrokken en de atleten zaten onder de duivenpoep.

1964 – Tokyo, Japan

Voor het eerst organiseert een Aziatisch land de Spelen. Japen wilde laten zien dat het weer beter ging met het land na de Tweede Wereldoorlog. Baby Hiroshima, oftewel Yoshinori Sakai was de fakkeldrager. De sporter werd op 6 augustus 1945 geboren. Dat is de dag dat zijn stad werd getroffen door een atoombom.

1988 – Seoul, Zuid-Korea

Het waren weer de duiven die pech hadden. Een paar vogels bleven bij de ketel zitten rondom de olympische vlam. Dit moment wordt ook wel de olympische barbecue genoemd.

1992 – Barcelona, Spanje

Een blinde boogschieter mocht de olympische vlam in Barcelona aansteken. Antonio Rebello stak een pijl aan en schoot die over het publiek. Een prachtig plaatje. Later werd duidelijk dat de boogschieter expres over de ketel had geschoten en dat daar bovendien brandstof in zat om de vlam mee aan te krijgen.

1994 – Lillehammer, Noorwegen

De Noren zetten in schansspringer Stein Gruben in om de fakkel door het stadium te laten vliegen. Die eer was eigenlijk weggelegd voor Ole Gunnar Fidjestol, maar hij blesseerde zich tijdens de generale repetitie.

1996 – Atlanta, Verenigde Staten

Eén van de meest emotionele momenten van alle olympische openingsceremonies. Bokslegende Muhammad Ali, bundelde al zijn krachten om zijn ziekte van Parkinson onder controle te krijgen en de olympische vlam aan te steken.

2008 – Peking, China
De 9-jarige Lin Maoke, het meisje dat op podium het Chinese volkslied zong, bleek later niet echt te hebben gezongen. Het echte zangeresje, Yang Peiyi, was volgens de organisatoren te lelijk om aan de wereld te tonen.

2010 – Vancouver, Canada

De opening in het Canadese Vancouver had een treurig kantje. De Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili overleed een paar uur voor de ceremonie. De Georgische delegatieleden besloten toch deel te nemen aan de ceremonie en droegen allemaal een zwarte rouwband. Ze kregen een staande ovatie van de aanwezigen in het stadion.

2014 – Sotsji, Rusland

Het zijn de duurste Winterspelen ooit, maar dat wil niet zeggen dat alles dan vlekkeloos verloopt. Tijdens de openingsceremonie moesten vijf sneeuwvlokken veranderen in de vijf olympische ringen. Bij vier vlokken ging dat foutloos, maar de vijfde bleef een sneeuwvlok. Het resultaat: een logo met vier ringen.

Related Posts

Oh oh Rio, de tijd dringt.
Dafne Schippers maakt reuzenstappen
Rio 2016, momenten die je niet mag missen!