Dafne Schippers maakt reuzenstappen

Dafne Schippers legde afgelopen weekend beslag op het goud tijdens de ISTAF indoormeeting te Berlijn. Dit deed ze door in de finale een recordtijd van 7.00 te noteren. De afgelopen winter heeft ze samen met trainer Bart Bennema hard gewerkt aan haar start. Dit lijkt zich nu dus uit te gaan betalen. Het gat met haar voornaamste concurrent Frase-Pryce wordt steeds kleiner. In juli van vorig jaar was Bennema nog niet zo zeker van het feit dat dit gat te dichten was.

“Het gat met Fraser-Pryce is niet te dichten, denk ik. Die loopt nu al 10,74. We werken toe naar tijden in de 10.90, dat is reëel en biedt uitzicht op podia. Het is zaak dat Dafne in deze fase zoveel mogelijk races loopt. Om de scherpere concurrentie te leren kennen, maar vooral om die specifieke sprintprikkels op te doen.”

"Het gat met Fraser-Pryce is niet te dichten, denk ik"

De resultaten op het WK van eind augustus 2015 zijn bij een ieder wel bekend. Schippers veroverde zilver op de 100m in een tijd van 10.81. Het gat met winnares Fraser-Pryce (10.76) was inmiddels verkleind naar 5 honderdste. De recente resultaten op de 60m geven nog meer hoop op een historisch resultaat in Rio. De tijd die Schippers in Berlijn klokte ligt slecht 2 honderdste boven het 60m PR van Fraser-Pryce. Deze twee honderdste kan Dafne inlopen gedurende de race, Bennema “Fraser-Pryce liep in 2014 6.98 op de 60 meter. Dafne’s sterkste stuk ligt pas na de 60 meter. Daar is zij onnavolgbaar.”

Met het oog op de olympische spelen in Rio is dat een mooi gegeven. Op voorhand genoegen nemen met zilver of brons achter vermeend favoriete Fraser-Pryce is er niet meer bij. Hoe kan het toch dat Schippers in korte tijd zoveel progressie heeft geboekt? Deze vraag is in het verleden al eens beantwoord door Bennema.

dafne_training foto: dafnelikes

‘Ze heeft bepaald geen perfect lijf.’ Ze kan weliswaar snel bewegen, maar andere atleten uit zijn groep leren nieuwe bewegingen sneller aan. Ze heeft ook een zwakke rechterknie. En ze heeft een stijve onderrug en een ruggewervel die uitsteekt. Die rug belet haar sommige standaardoefeningen in het krachthonk te doen. Bennema heeft alternatieven moeten verzinnen. ‘We trainen eromheen’, zegt hij.

Hoe een imperfect lichaam toch zoveel snelheid kan ontwikkelen, is ook voor Bennema een mysterie. Hij verwijst naar Usain Bolt, wiens ruggewervel door de ziekte scoliosis een ongewone kromming vertoont. Toch is de Jamaicaan de snelste man aller tijden. ‘Wat een beperking lijkt, kan uiteindelijk het talent zijn.’

Een enkele keer heeft Bennema gedacht dat zijn trainingen Schippers zo snel hebben gemaakt. Maar hoewel hij gelooft in zijn vakmanschap, weet hij dat het niet waar is. ‘Ik heb met anderen hetzelfde gedaan. Die lopen nu niet zo hard.’ De bondscoach denkt dat het weinig zin heeft om het raadselachtige talent verder te ontleden. Er zit iets in Schippers dat haar snel maakt. Het is een combinatie van kracht, spiervezels, stijfheid en ritme. ‘Ze snapt de timing van de sprint gewoon.’

Bron: Volkskrant, Mark van Driel

Related Posts

Holleeder mag deal tussen zus en OM niet zien
Fransen bereiden offensief tegen IS in Mosul voor
Turkije hint op staken toetredingsoverleg met EU