Epke Zonderland leeft de droom van zijn broers

ZONDERLAND: ‘HET HELE GEZIN IS BLIJ VOOR MIJ’

“Mijn familie is natuurlijk heel belangrijk voor me,” zegt Epke Zonderland in Helden Magazine. Ouders Sophie en Huite, broers Johan en Herre en zus Geeske hebben een grote rol gespeeld in de loopbaan van de nu 28-jarige Flying Dutchman.

“Ik ben nu op een leeftijd en een punt in mijn turncarrière aanbeland dat ik me grotendeels zelf wel red, maar vooral in de eerste jaren was de steun van mijn ouders, zus en broers heel belangrijk. Ik had het voordeel dat het hele gezin in de sport zat, kon altijd bij iemand terecht om raad.”

‘Als ik ergens over twijfel, klop ik nog steeds bij mijn ouders aan’

Zonderland heeft thuis een olympische gouden plak liggen, was Europees en is wereldkampioen op rek. Hij heeft op zijn favoriete toestel inmiddels alles gewonnen wat er te winnen valt. Vraagt Epke Zonderland zijn familie nog altijd om raad? “Steeds minder. Maar als ik ergens over twijfel, klop ik nog steeds bij ze aan, hoor. Ik vind het ook leuk om met mijn familie over turnen te praten, ze zijn altijd geïnteresseerd. Mijn ouders gaan ook nog steeds mee naar de grote toernooien en mijn broer Herre was er ook bij tijdens de WK in Tokio en op de Spelen in Londen.”

Het is een drukke tijd voor Zonderland. Na het EK wacht nog het WK turnen (3 tot en met 13 oktober in Nanning, China). Tussen die toernooien loopt hij ook nog zes weken co-schappen, Epke studeert namelijk geneeskunde.

‘Mijn moeder zegt nog weleens: ‘Doe je wel voorzichtig?”

Epke Zonderland leeft de droom van zijn broers. Johan en Herre waren ook getalenteerde gymnasten, maar schopten het niet zo ver als hun broertje. Het zorgt niet voor scheve gezich-ten binnen de familie, zegt Epke. “Herre heeft heel duidelijk zijn grenzen ervaren als turner. De groei was er op een gegeven moment uit en daar had hij vrede mee. Dat zijn broertje heeft gepresteerd wat hij ook graag had willen presteren, vindt hij alleen maar mooi. Dat kan hij prima accepteren. Johan moest al eerder stoppen.”

“Voor hem is het vervelend dat hij tussen zijn twaalfde en zeventiende drie keer in de lappenmand zat. Daardoor heeft hij nooit de vraag beantwoord gekregen welk niveau hij had kunnen halen. Johan gaat daar uitstekend mee om, hij zit niet met onverwerkt leed en is net als het hele gezin blij voor mij.”

ouders_epke

De familiebanden zijn nog altijd hecht. “Ik bel sowieso een keer per week met mijn ouders en probeer eens in de twee weken langs te gaan. De angst die mijn moeder altijd had dat ons wat kon overkomen met turnen, is nog altijd niet helemaal weg. Mijn moeder zegt nog weleens: ‘Doe je wel voorzichtig?’ Maar ik hoor het minder vaak dan vroeger. Ha, ik denk dat ze wat meer vertrouwen in mij heeft gekregen de afgelopen jaren.”

bron: http://heldenonline.nl

Related Posts

Zo worden olympische helden in eigen land onthaald
Olympische helden genieten: Supermooi om te zien
Atleet verkoopt medaille om jongetje met kanker te helpen

Leave a Reply